Keményítőnap(zöldségek sorolandóak ide)pl:burgonya,kukorica,zöld-sárga borsó.lencse,sárgarépa,rízs)
Receptjeim
1.Zöldség leves:(Én fagyasztott zölség mixet használok mindig)
20 dkg fagyasztott zölség mix,pici olaj,5 dl víz,1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:Az olajon a keményítőt kissé megfuttatom,majd ételízesővel fűszerezem,aztán felöntöm a vízzel és mehetnek bele a zölségek.Készre főzőm és fogyasztható.
2.Sültburgonya borsópörkölttel
20 dkg burgonya,20 dkg zöldborsó,pici víz,1 evőkanál olaj,1 fej vöröshagyma,ételízesítő,bors,szinespaprika,olaj a burgonya kisütéséhez
Elkészítése:A burgonyát megpucolom és kis kockára vágom és forró olajban megsütöm.Közben a hagymát megpucolom,felkockázom és forró olajon üvegesre pirítom,majd fűszerezem és beleteszem a zöldborsót,összekeverem,s felöntöm 2 dl vízzel.Ha kész a burgonya és a borsópörkölt már fogyasztható is.
3.Zölséges rizottó
30 dkg fagyasztott zölség,15 dkg rízs,pici olaj,ételízesítő,uborkasaláta(szokás az elkészítése csak édeskével)
Elkészítése:Az olajon a rízst megpároljuk,fűszerezzük,s felöntjük kétszerannyi vízzel.Hozzáadjuk a zöldségeket és készre főzzük.Uborkasalátával tálaljuk.
4.Brokkoli krémleves burgonyával
50 dkg brokkoli,3 nagyobb burgonya,ételízesítő
Elkészítése:A brokkolit,amit rózsáira szedünk a megpucolt,felkockázott burgonyát feltesszük főzni és ételízesítővel fűszerezzük ha megfőtta,akkor hűlni hagyjuk,majd összeturmixoljuk és már fogyasztható is.
5.Száraz babfőzelék
25 dkg szárazbab,1 -2 babérlevél,2 evőkanál olaj,1 kis fej vöröshagyma,ecet,pár szem édeske,étkezési keményítő,só vagy delikát
Elkészítése:A megtiszított,beáztatott babot sóz vízben a babérlevéllel feltesszük főni.Amikor már puhára főtt a másik lábasban a hagymát üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a keményítőt pici levet(amiben a babot főzzük) átmerünk a rántásunka összekeverjük és hozzáöntjük a babhoz.Összefözzük és ha jól besűrűsödött édeskével édesítjük(aki ecettel szereti,az természetesen azzal is ízesítheti.
6.Lencsefőzelék
25 dkg lencse,1-2 babérlevél,2 evőkanál olaj,1 kis fej vöröshagyma,ecet,pár szem édeske,étkezési keményítő,só
Elkészítése:ugyanaz,mint a száraz babfőzelék(eggyel fentebb)
7.Sárgaborsó főzelék
25 dkg sárgaborsó,1-2 babérlevél,2 evőkanál olaj,1 kisfej vöröshagyma,ecet,,étkezésí keményítő,ételízesítő
Elkészítése:ugyanaz,mint a száraz babfőzelék csak édeske nélkül(2vel fentebb)
8.Burgonyás katonák
40 dkg kisebb burgonya,3 db paradicsom vagy kaliforniai parika,fél kigyó uborka,só
Elkészítése:A megpucólt burgonyát félbe vágjuk és forró olajban megsütjük,Közben a paradicsomot(paprikát)uborkát felszeleteljük.A végén minden burgonyára egy ubokát és egy paradicsomot rakunk és fokpiszkálóval rögzítjük fogyasztásig.
9.Rízses-gombás lecsó
20 dkg rízs,1 fej vöröshagyma,3 db paradicsom,3 db paprika,15 dkg gomba
Elkészítése:Hagyományos,közismert módon
10.Burgonyafőzelék
30 dkg burgonya,só,1-2 babérlevél,2 evőkanál olaj,2 dkg étkezési keményítő,1 fej vöröshagyma,só,bors,édeske
Elkészítése:A megpucolt,felkockázott burgonyát sós vízbe feltesszük főni és hozzáadjuk a babérlevelet.Közben a felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a keményítőt,majd a fűszereket.Egy merőkanálnyi levet veszünk a fazékból,amiben a burgonya fől és ráöntjük a rántásra,elkeverjük majd a burgonyához öntjük,ha besűrűsödött már tálalható.